Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

Obecné principy

Pod pojmem antikoncepce se skrývají všechny metody a opatření, jejichž cílem je zabránit nežádoucímu otěhotnění. Přání porodit dítě ve správnou dobu vedlo už od pradávna k hledání možností jak nežádoucímu těhotenství zabránit. První pokusy o antikoncepci mohou z dnešního hlediska vypadat jako vytržené z hororu.

Nenechávej se inspirovat

Tak třeba ženy ve starém Egyptě si vkládaly do pochvy krokodýlí trus. Ve stejném období se doporučovaly antikoncepční nápoje ze sladkého piva, sádla a ostrého aromatického koření. Mezi drastičtější metody potom patřilo vykuřování vagíny jalovcem nebo poševní čípky z pouštních mušek a oslích chlupů. Ve starověkém Řecku ženy používaly tampony namočené v olivovém oleji, medu a cedrové pryskyřici.

Ze středověku se dochovaly zprávy o prvních kondomech ze zvířecích střívek, rybí kůže nebo dokonce plátna. "Zaručené" antikoncepční recepty na pití kravské moči, užívání nastrouhaných jeleních parohů nebo nošení talismanů již dnes mnoho lidí o své účinnosti nepřesvědčí.

První seriózní pokusy o hormonální antikoncepci se datují až do počátku 20. století. Tehdy byly objeveny hormony řídící menstruační cyklus. Tabletka pro běžné použití spatřila světlo světa v 60. letech 20. století.

Proč používat antikoncepci

Lidé se spolu nemilují jen za účelem zplození potomka. Některé jejich důvody mají co do činění s láskou, jiné mají méně romantické pozadí. Provozování pohlavního styku z jakéhokoliv důvodu s sebou kromě potěšení přináší riziko těhotenství, které je neplánované, nečekané a ve většině takových případů také nežádoucí.

Každá partnerská dvojice by měla mít možnost se svobodně rozhodnout:

  • jestli bude mít potomka
  • kdy naplánuje jeho narození
  • kolik bude mít dětí

K tomu úspěšně slouží právě užívání antikoncepce.

Antikoncepce a potraty

Užívání antikoncepce přímo souvisí se snížením množství potratů. Čím více je uživatelek spolehlivé antikoncepce, tím méně je nechtěných těhotenství a tedy i potratů. Potěšující zprávou je, že v České republice klesl za posledních 10 let počet potratů až o 65 procent. Současně se čtyřnásobně zvýšil počet uživatelek antikoncepce.

Ideální antikoncepce

S postupem času a vývojem medicíny se kladou na antikoncepci stále vyšší požadavky. Jak by taková ideální antikoncepce měla vypadat? Měla by být:

  • stoprocentně spolehlivá
  • zdraví neškodná
  • jednoduchá na používání
  • cenově dostupná
  • přijatelná pro oba partnery
  • bez nežádoucích účinků na plodnost po jejím vysazení

Dlužno říct, že takovou antikoncepci je velmi těžké vymyslet. Vždy se najdou nějaká proti.

Metody antikoncepce

U každé metody je v závorce uvedeno procento (Pearl index), které popisuje spolehlivost dané metody - kolik žen ze sta během roku otěhotní. Čím nižší je toto číslo, tím je metoda antikoncepce spolehlivější.

1.      PŘIROZENÉ
Nevyžadují žádné pomůcky, léky, lékařské zákroky. Patří sem:

o        Přerušovaná soulož (4 - 18 %)

o        Metoda plodných a neplodných dnů (20 %)

 

2.      BARIÉROVÉ
Mechanicky zabraňují splynutí vajíčka a spermie. Kladou spermiím do cesty určitou překážku - bariéru.

o        Kondom (2 - 12 %)

o        Pesar (12 %)

o        Vaginální diafragma (6 - 18 %)

 

3.      CHEMICKÉ
Využívají látek, které při kontaktu ničí spermie nebo omezují jejich pohyblivost.

o        Spermicidní tablety a krémy (3 - 21 %)

 

4.      HORMONÁLNÍ (0,1 - 3 %)
Dodáváním uměle připravených hormonů zabraňuje dozrávání a uvolňování vajíčka (ovulaci).

o        Kombinované preparáty (tablety obsahující estrogen a gestagen)

§         jednofázové

§         dvoufázové

§         třífázové

o        Gestagenové preparáty (tablety, injekce, implantáty)

 

5.      NITRODĚLOŽNÍ TĚLÍSKO (0,8 - 3 %)
Působí mechanicky, chemicky a aktivací obranných mechanismů. Z některých tělísek se uvolňují hormony.

6.      STERILIZACE (0,4 %)
Chirurgické přerušení vejcovodů u ženy nebo chámovodů u muže.

Nechráněný pohlavní styk má Pearl index 85. 85 žen ze sta během jednoho roku otěhotní.

 

Nehormonální antikoncepce

Tyto způsoby antikoncepce nevyužívají ke svému účinku působení hormonů. Řadí se k nim přirozené, bariérové a chemické metody, nitroděložní tělísko a sterilizace. Seznam se s jejich základními principy.

Přerušovaná soulož
spolehlivost: 4 - 18 žen ze sta během 1 roku otěhotní

Patří k nejstarším metodám. Muž se při ní snaží přerušit pohlavní styk tak, aby k výronu jeho semene došlo mimo pochvu. Podle průzkumů používá tento způsob ochrany před početím v České republice až 40 procent párů. Metoda klade nároky na sebekontrolu partnera a je velmi nespolehlivá. Odpovídá za většinu nechtěných těhotenství.

Metoda plodných a neplodných dnů
spolehlivost: 20 % žen během 1 roku otěhotní

Využívá zjištění, že žena může otěhotnět jen v některé dny v průběhu menstruačního cyklu. Je založena na omezené době životaschopnosti spermií a vajíčka. Po ovulaci je vajíčko bez oplození schopno přežít maximálně 72 hodin. Životnost spermií v těle ženy se odhaduje na maximálně 7 dní. Plodné období ženy by tedy mělo začínat sedm dní před ovulací a končit tři dny po ní. V těchto dnech je nutné vyvarovat se pohlavnímu styku.

Spolehlivost metody není vysoká. Závisí na disciplinovanosti partnerů a na tom, s jakou přesností se podaří určit ovulaci. K jejímu přesnému určení se používá řada metod - kalendářová metoda, měření bazálních teplot, hlenová metoda, změny na děložním čípku, symptotermální metoda a stanovení ovulace pomocí krystalizace slin.

Kondom
spolehlivost: 2 - 12 žen ze sta během jednoho roku otěhotní

Jde o "návlek" na penis, který má zabránit proniknutí spermií do pohlavních orgánů ženy. Na konci každého z nich je rezervoár na ejakulát. Materiálem pro výrobu kondomů je nejčastěji latex.

výhody

nevýhody

  • snadná dostupnost
  • ochrana před pohlavně přenosnými chorobami
  • nemá žádné vedlejší účinky
  • nižší spolehlivost než HA
  • nebezpečí sklouznutí nebo prasknutí
  • alergie na latex
  • nutnost pro některé páry rušivé manipulace

Pesar
spolehlivost: 12 žen ze sta během 1 roku otěhotní

Je gumový nebo umělohmotný klobouček tvarem odpovídající děložnímu čípku. Jeho nasazením na čípek se zabrání průniku spermií do dělohy a k vajíčku. Pesar si zavádí žena sama. V pochvě si jej může ponechat maximálně dva až tři dny. Po vyjmutí se pesar omyje a osuší. Opakovaně jej lze užívat jeden až dva roky.

Vaginální diafragma
spolehlivost: 6 - 18 % žen během 1 roku otěhotní

Má také tvar kloboučku a je vyrobena z podobných materiálů jako kondom. Její okraje vyztužuje pružina. Po zavedení do pochvy udržuje svůj tvar a vytváří přepážku, před kterou se zadržuje sperma. Diafragmu si žena do pochvy zavádí sama, maximálně na 24 hodin. Po omytí a osušení je diafragma připravena k dalšímu použití. Metoda se někdy kombinuje se spermicidními látkami.

Spermicidní látky
spolehlivost: 3 - 21 % žen během 1 roku otěhotní

Poškozují povrch spermií. Aplikují se do hluboko do pochvy v podobě tablet, čípků, krémů, pěn nebo tampónů. Používají se bezprostředně před pohlavním stykem, účinkují většinou ještě 2 až 10 hodin po aplikaci. Výhodou je dostupnost i bez lékařského předpisu.

Nitroděložní tělísko
spolehlivost: 0,8 - 3 % žen během 1 roku otěhotní

Umělohmotné tělísko zavedené do děložní dutiny vyvolává reakci, která působí proti vajíčku a spermiím. Narušuje pohyb spermií i transport vajíčka a snižuje schopnost jeho oplození. Do některých typů tělísek se přidává měď. Jejím pomalým uvolňováním se zvyšuje účinnost proti spermiím. Nejnovější druhy tělísek uvolňují gestagen. Tato metoda je vhodná pro ženy, které již mají děti a hledají dlouhodobou antikoncepci.

Sterilizace
spolehlivost: 0,4 % žen během 1 roku otěhotní

Chirurgické přerušení vejcovodů u ženy nebo chámovodů u muže. Výhodou metody je, že neovlivňuje hormonální hladiny. Přerušení vejcovodů je však prakticky nevratné a možnost otěhotnění je pak pouze metodou umělého oplodnění. Metoda je vyhrazena pouze pro starší ženy, které si již nepřejí mít děti.


Pozn.: Pravděpodobnosti uvedené u jednotlivých druhů antikoncepce jsou odborně označovány termínem Pearl Index.

 

 

Hormonální antikoncepce

Hormonální tabletky jsou v současnosti nejspolehlivějším způsobem antikoncepce. Svým působením zabraňují dozrávání a uvolnění vajíčka z vaječníků (ovulaci). Kromě toho způsobují:

  • změny děložní sliznice, které zabraňují uvolnění vajíčka
  • zahuštění hlenu v děložním hrdle zabraňující pronikání spermií
  • omezení pohyblivosti vejcovodů

Vedle ochrany před početím mají ještě řadu dalších příznivých vlastností:

  • upravují menstruační krvácení
  • snižují intenzitu obtíží při menstruaci
  • zlepšují pleť
  • snižují riziko výskytu rakoviny dělohy, vaječníku, tlustého střeva a konečníku
  • snižují riziko zánětů dělohy, vejcovodů a pobřišnice
  • dávají možnost okamžitého přerušení užívaní
  • mají nízký výskyt nežádoucích účinků
  • nabízí se velký výběr antikoncepčních preparátů

Druhy hormonální antikoncepce

1.      Kombinovaná perorální antikoncepce
Nejčastější typ. Tabletky obsahují po celou dobu užívání oba ženské hormony - estrogen i gestagen. Podle množství hormonů v jednotlivých tabletkách se preparáty ještě dále rozdělují na:

o        Jednofázové - všechny tabletky obsahují stejnou dávku hormonů.

o        Dvoufázové - skládají se z tabletek dvojího druhu, s různými dávkami hormonů

o        Třífázové - obsahují tři druhy tabletek různé barvy s různými dávkami hormonů, snaží se napodobit přirozené kolísání hladin hormonů v normálním menstruačním cyklu

 

2.      Gestagenní (progestinová) hormonální antikoncepce
Působí antikoncepčně především změnou charakteru děložní sliznice, hustoty hlenu v děložním hrdle a zpomalením transportu vajíčka vejcovodem. U poloviny žen neovlivňuje zrání a uvolňování vajíčka.

Proč se rozhodnout pro hormonální antikoncepci

Tabletky zabrání nežádoucímu těhotenství, zlepší Tvoji fyzickou i psychickou kondici i Tvoji pohodu a krásu. Tím vším mohou významně pozitivně ovlivnit kvalitu Tvého života. Na užívání hormonální antikoncepce se můžeme dívat jako na určitou formu životního stylu moderní ženy. Taková žena neponechá nic náhodě, pečuje o své zdraví a zodpovědně plánuje rodičovství. Moderní hormonální antikoncepce je bezpečná i při dlouhodobém užívání.

Jak si vybrat

Antikoncepční tabletky předepisuje lékař. Při jejich výběru zvažuje více okolností. Jiné preparáty se hodí pro ženy mladé a pro ženy starší 35 let. Zvláštní přístup vyžadují i kojící ženy, kuřačky nebo dlouhodobé uživatelky některých léků. U zdravých mladých žen se obvykle začíná s preparáty s nízkým obsahem hormonů. Co "sedí" jedné ženě však nemusí být vhodné pro druhou. V případě, že Ti předepsané tabletky nevyhovují, je možné je po domluvě s gynekologem změnit.

Antikoncepčních preparátů se nabízí celá řada. Uvědom si, co od té své "tabletky" chceš. Proti početí chrání všechny. Některé toho však umí ještě víc. Pro maximální užitek se poraď s lékařem. Společně vyberte tabletky, které:

  • zlepší Tvoji pleť
  • neovlivní Tvoji tělesnou hmotnost
  • zůstanou bez problémů i při dlouhodobém užívání

 

 

 

 

Bezpečnost hormonální antikoncepce

Antikoncepční tabletky patří mezi velmi bezpečné metody ochrany před početím. Jsou vhodné i pro dlouhodobé užívání. Vedle toho mají ještě celou řadu dalších příznivých účinků na zdraví ženy. Jako všechno na světě, však mají i několik svých malých "PROTI":

  • vyžadují pravidelné bezchybné užívání
  • účinky pilulek mohou být sníženy některými léky (např. antibiotiky), průjmem nebo zvracením
  • při jejich užívání se mohou u některých žen přechodně objevit drobné nepříjemnosti, jako zvýšená citlivost prsů nebo nevolnost
  • mohou zhoršit migrénu
  • při užívání se někdy může objevit slabé krvácení mimo cyklus
  • mírně zvyšují riziko vzniku krevních sraženin

Klady obvykle silně převažují. Tabletka je vhodná pro většinu žen a velké většině žen také vyhovuje. Je to bezpečná metoda antikoncepce a to i při dlouhodobém užívání.

Proč ano

Dnešní hormonální antikoncepce je:

  • efektivní
  • jednoduchá na užívání
  • bezpečná
  • nemá vliv na sex

Velmi se proto přibližuje vlastnostem ideální antikoncepce.

Kdy rozhodně ne

Pro malou skupinu žen je hormonální antikoncepce zcela nevhodná. Lékař ji nesmí předepsat ženě, která:

  • trpí nebo v minulosti trpěla nádorovým onemocněním, jehož růst je podporován ženskými pohlavními hormony (rakovina prsu, rakovina děložní sliznice, některé typy nádorů vaječníků)
  • prodělala hlubokou žilní trombózu nebo embolii
  • trpí vrozenými chorobami se zvýšenou srážlivostí krve a zvýšeným rizikem vzniku trombóz
  • onemocněla akutním (právě probíhajícím) onemocněním jater nebo chronickým (trvalým) onemocněním jater, která snižují jejich funkci (žloutenky, jaterní cirhóza...)
  • trpí neléčeným vysokým krevní tlakem

Spolehlivost a bezpečnost HAK

Hormonální antikoncepce je v současné době nejspolehlivější antikoncepční metodou. Spolehlivost jednotlivých typů antikoncepčních metod se standardně hodnotí pomocí Pearlova indexu. Ten vyjadřuje počet nežádoucích otěhotnění v průběhu roku u stovky žen, které užívají stejnou antikoncepční metodu. Čím nižší je tento index, tím je metoda spolehlivější, u hormonální antikoncepce při řádném užívání se toto číslo pohybuje od 0 do 5, ovšem v závislosti na typu hormonální antikoncepce.

Typy hormonální antikoncepce

Nejrozšířenějším typem je kombinovaná hormonální antikoncepce obsahující dva typy hormonů – estrogeny a gestageny. Tento druh antikoncepce se ještě dále dělí podle množství hormonů v jednotlivé pilulce v průběhu cyklu. Podle toho rozeznáváme antikoncepci jednofázovou, kdy se hladina estrogenu a gestagenu v tabletce v průběhu cyklu nemění, dvoufázovou, kde je hladina estrogenů stále stejná, ale mění se hladina gestagenů, a konečně třífázovou, kde se v průběhu cyklu upravují hladiny estrogenů i gestagenů.

Třífázová antikoncepce se nejvíce snaží zachovat pravidelný rytmus menstruace. Nejoblíbenější preparáty jsou však nové jednofázové preparáty s gestageny nových generací, protože mají méně nežádoucích účinků. Co se však týče spolehlivosti, je Pearlův index u všech typů kombinované hormonální antikoncepce stejný, pohybuje se mezi hodnotami 0,1 a 1, tedy 1–10 nežádoucích otěhotnění na 1 rok a tisíc žen.

Dalším typem hormonální antikoncepce jsou nekombinované progestinové hormonální preparáty. Mechanismem jejich účinku není zabránění uvolnění vajíčka jako u kombinovaných preparátů, ale ovlivnění kvality hlenu děložního hrdla, takže spermiím je fyzicky zabráněno v průniku do dělohy a v cestě k normálně uvolněnému vajíčku. Spolehlivost těchto preparátů je o něco málo menší, Pearlův index se pohybuje od 1 do 5.

Poslední běžný typ hormonální antikoncepce je založen na stejném hormonu jako předchozí antikoncepce, tedy na podávání dlouhodobě působících preparátů s hormonem progestinem, liší se však aplikační forma. Tyto preparáty se podávají buď injekčně jednou za tři měsíce, nebo se dají implantovat pod kůži a chrání ženu před otěhotněním přibližně 5 let. Pearlův index se u této aplikační formy pohybuje od 0 do 1.

Spolehlivost hormonální antikoncepce

Proč se u dvou v podstatě stejných metod se stejnými účinnými látkami tak podstatně liší Pearlův index? Odpověď je nasnadě, ve hře je totiž jeden velmi důležitý faktor, a sice lidský. Bude-li mít žena implantovaný preparát pod kůží, nemůže na něj nikdy zapomenout, zatímco vzít si každý den ve stejnou hodinu pilulku může zapomenout poměrně snadno, stačí, aby její denní program nějak vybočil ze zaběhlé rutiny a nebezpečí je na světě. Proto bezpečnost každé antikoncepční metody obecně závisí na tom, jak ji partneři umějí používat a jak jsou spolehliví. U hormonální antikoncepce naprostá většina selhání nepřichází na vrub preparátu jako takovému, ale chybě v jeho užívání.

Bezpečnost hormonální antikoncepce

A jak je to s bezpečností jednotlivých hormonálních preparátů? Existují nesporné výhody hormonální antikoncepce, ale stejně tak i určitá rizika. Asi nejvýznamnější riziko, které přichází spolu s hormonální antikoncepcí, je zvýšené nebezpečí vzniku žilní trombózy a následné embolie. Estrogeny, které jsou obsažené v preparátech, totiž zvyšují srážlivou schopnost krve, a to v porovnání se ženou užívající jiný druh antikoncepce 3–4krát. Na druhé straně je toto riziko stále podstatně menší než podobné komplikace v těhotenství. Riziko tromboembolických komplikací však výrazně narůstá u žen blížících se menopauze, po menopauze, u kuřaček a u obézních žen.

Estrogeny také za některých okolností zvyšují riziko vzniku na hormonech závislých nádorů, jako například karcinomů endometria – vnitřní výstelky dělohy. Tento karcinom se vyskytuje převážně u žen obézních, starších či infertilních. Na druhou stranu hormonální antikoncepce o 40–50 procent snižuje riziko vzniku nejčastějších nádorů v gynekologické oblasti – karcinomů ovaria.

Mnohé dotazy žen také směřují k bezpečnosti hormonální antikoncepce vzhledem k jaterním funkcím. Estrogeny jsou odbourávány v játrech, takže poruchy jaterních funkcí mohou vést k poruše odbourávání estrogenů, zvýšení jejich hladin v organismu a následným nežádoucím účinkům, jako je krvácení mimo menstruaci, vysoké riziko vzniku tromboembolické choroby a podobně. Proto by lékař měl pravidelně ženu zvát na jaterní testy, aby případné zhoršení funkcí jater včas zachytil a převedl ženu na vhodnější metodu antikoncepce.

Hormony obsažené v antikoncepci také mohou ovlivňovat účinky jiných léků a obráceně. Jedná se především o interakce s léky na uklidnění (barbituráty), antiepileptika a některá antibiotika a chemoterapeutika. Pokud žena některé z těchto léků bere, měla by to nahlásit lékaři, který jí předepisuje antikoncepci. Stejně tak pokud již antikoncepci bere a jiný lékař některý lék z výše uvedené skupiny předepíše, měla by se ho zeptat, zda lék bude správně fungovat, když je brán zároveň s hormonální antikoncepcí. Mnohé ženy totiž hormonální antikoncepci neberou jako léčbu a i někteří lékaři mohou hormonální antikoncepci ve svých diagnostických úvahách opomenout.

Omezení nasazení hormonální antikoncepce

Z výše uvedených případů tedy vyplývá, že existují absolutní a relativní případy, kdy kombinovaná hormonální antikoncepce nesmí být nasazena. Rozhodnutí je vždy na lékaři, který hormonální antikoncepci předepisuje a který zná všechna rizika z užívání antikoncepce vyplývající. Před tím, než antikoncepci předepíše, důkladně by se měl vyptat na ženinu zdravotní minulost a na současný stav, zaměřit by se měl na historii prodělaných žilních trombóz, křečových žil, opakované těžké migrény a další.

Také se bude ptát, zda je žena kuřačka. Není dobré kuřáctví zamlčovat, protože jde především o ženinu bezpečnost a zdraví. Kuřačkám nad 35 let bude lékař doporučovat jinou než hormonální antikoncepci, protože rizika v jejich případě převyšují zisky z užívaní tohoto druhu antikoncepce.

Při dodržování všech kontraindikací a omezení kombinované hormonální antikoncepce a provádění pravidelných kontrol jaterních funkcí se hormonální antikoncepce řadí mezi bezpečné preparáty, které přinášejí svým uživatelkám komfort a dostatečnou ochranu před otěhotněním.

Ale pozor! Nechrání ani trochu před přenosnými pohlavními chorobami, takže má-li žena něco do činění s mužem, se kterým ještě nikdy nic do činění neměla, rozhodně musí kromě hormonální antikoncepce použít jedinou možnou ochranu před pohlavními chorobami, a tou je kondom. Má potom dokonalý pocit možná ne čistoty, ale ochrany jistě, jak praví určitá nejmenovaná televizní reklama.

 

Mýty a pověry o hormonální antikoncepci

Mnoho lidí má hormonální antikoncepci v podvědomí spojenou s vedlejšími účinky a zdravotními riziky. Většina takových názorů však vyplývá spíše z neznalosti výhod hormonálních přípravků. Pojďme spolu vyvrátit některé nejčastější pověry...

Při užívání pilulek se tloustne

Není to pravda. Starší generace hormonální antikoncepce obsahovaly mnohem více hormonů než ty dnešní. U moderních preparátů s nízkým obsahem hormonů již k výraznému váhovému přírůstku nedochází. Ženy, jejichž organismus je zvýšeně citlivý na účinky hormonů, mohou po začátku užívání tabletek hormonální antikoncepce mírně přibrat. Nemá to ale nic společného s tukovými buňkami. Podílí se na tom zadržování tekutin v organismu. Pilulek existuje mnoho. Poraď se se svým lékařem, která bude vhodná právě pro Tebe. Chtěj tu, po které nepřibereš!

Umělé hormony tabletky jsou nepřirozené a škodlivé

Hormony obsažené v pilulce odpovídají přirozeným hormonům vaječníku. Jejich množství a vzájemný poměr jsou však výhodnější než v přirozeném cyklu. Ženy v méně rozvinutých zemích mají mnohdy díky opakovanému těhotenství a kojení pouze 12 cyklů ovulace za celý život. To je tolik, kolik má běžná žena za jediný rok. Podle zjištění lékařů jsou ženy s nižším počtem ovulačních cyklů méně náchylné k rakovině dělohy a vaječníků. Tebe před těmito a ještě i některými dalšími nemocemi dokáže ochránit právě tabletka.

Hormonální tabletky způsobují rakovinu prsu

Umělé hormony obsažené v tabletkách naopak před některými nezhoubnými nádory prsu chrání. Stejně tak prokazatelně snižují výskyt rakoviny dělohy, vaječníků a tlustého střeva. Nepatně vyšší výskyt rakoviny prsu mezi uživatelkami hormonální antikoncepce byl vysvětlen tím, že tyto ženy navštěvují lékaře častěji a proto mají šanci na časnější diagnózu problémů. Na zvýšeném riziku rakoviny prsu se může u těchto žen podílet pozdní první těhotenství.

Tabletky škodí játrům a proto se musí pravidelně provádět jaterní testy

Moderní nízkodávkované hormonální preparáty játrům nijak neškodí. Opakované provádění jaterních testů je proto zbytečné. Má svůj význam pouze u žen, které prodělaly onemocnění jater. Jestliže jsou kontrolní testy za tři měsíce normální, není třeba již provádět další vyšetření.

Při sedmidenní pauze v užívání pilulek není žena chráněna

Ochrana před otěhotněním trvá i během pravidelné týdenní pauzy. Není proto nutné přijímat žádná další opatření.

Při užívání pilulek je třeba občas udělat delší pauzu

Ženy, které netrpí žádnými vedlejšími účinky mohou tabletky bez větších obav užívat i dlouhodobě. V minulosti se doporučovaly různě dlouhé pauzy. Zjistilo se však, že nemají žádný význam. Hormonální antikoncepce je bezpečná i při dlouhodobém užívání.

Tabletky způsobují neplodnost

Mezi užíváním tabletek a neplodností není žádné spojení. Tabletka naopak snižuje výskyt gynekologických zánětů a mimoděložního těhotenství. Tím chrání průchodnost vejcovodů a udržuje i další plodnost ženy.

 

 

 

Rizikové skupiny žen při užívání HA

Hormonální antikoncepce je široce použitelná metoda ochrany proti nežádoucímu otěhotnění. Existují však případy, ve kterých by tento druh antikoncepce neměl být používán, a případy, ve kterých je použití antikoncepce přímo zakázáno. Tato absolutní a relativní omezení (kontraindikace) by měl dokonale znát lékař, který antikoncepci předepisuje, takže se žena touto otázkou příliš zabývat nemusí. Není ovšem na škodu, když má přehled o tom, ve kterých případech je třeba být s hormonální antikoncepcí opatrná a kdy se jí úplně vyhnout.

Problém způsobují estrogeny

Hlavní problémy přináší obsah estrogenů v tabletkách hormonální antikoncepce. Estrogeny patří do steroidních hormonů a mohou ovlivňovat řadu funkcí v těle. Kontrolují přípravu děložní sliznice na uhnízdění oplodněného vajíčka, mění strukturu hlenu děložního krčku, aby byl usnadněn průchod spermií do dělohy, ovlivňují zadržování vody v těle, kostní metabolismus, hladiny cholesterolu v krvi a mnoho dalších funkcí. Antikoncepcí dodávané hormony tedy ovlivňují organismus pozitivně i negativně.

Dávkování antikoncepce se děje podle filosofie "tolik, kolik je nutné, a tak málo, jak je jen možné". Tendence tedy vedou ke snižování obsahu hormonů na takové hladiny, aby nadále poskytovaly spolehlivou ochranu proti otěhotnění a zároveň byly dostatečné k udržení pravidelnosti menstruačního cyklu. Proto staré přípravky s megadávkami estrogenů i progestinů přinášely nejvíce komplikací a nežádoucích účinků a také měly více kontraindikací než současné nové preparáty obsahující minidávky estrogenů a gestagenů.

Riziková je vysoká hladina estrogenů v organismu, protože estrogen zvyšuje srážlivost krve a tím zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin, jejich uvolnění a ucpání některé důležité tepny (embolie). Při braní hormonální antikoncepce toto riziko stoupá 3–4krát oproti normálu, ale stále je významně nižší než riziko vzniku tromboembolických komplikací v těhotenství.

Antikoncepce a obezita

Do skupiny žen ohrožených vysokými hladinami estrogenů patří převážně obézní ženy, protože kromě základního standardního množství estrogenu tvořeného ve vaječnících se navíc v nemalém množství tvoří hormon také v tukové tkáni. Tak dochází k nerovnováze mezi estrogeny a gestageny, které mají ochrannou funkci, a k projevům nežádoucích účinků nadbytečných estrogenů.

Obezita však je komplexní problém a riziko tromboembolické choroby není větší jen díky zvýšeným estrogenům, ale také kvůli velkým změnám v metabolismu tuků, zvýšení cholesterolu, zátěži kardiovaskulárního systému a mnoha dalším příčinám. V konečném důsledku rizika vyplývající z užívání kombinované hormonální antikoncepce převyšují výhody a tento druh antikoncepce, obzvláště takový, který obsahuje dávky estrogenů nad 50 mikrogramů, není pro obézní ženy vhodný.

Nádory, kouření

S vysokými hladinami estrogenů je také úzce spojena problematika hormonálně závislých nádorů (takzvaně hormon-dependentních). Některé nádory citlivě reagují na vyšší hladiny hormonů a významně urychlují svůj růst. Týká se to některých typů karcinomů výstelky dělohy (endometria), karcinomů ovarií a karcinomů prsu. Pokud již žena některý z těchto nádorů prodělala, je podávání kombinované hormonální antikoncepce úplně zakázáno.

Velký pozor si také musejí dát ženy-kuřačky. Nikotin a další látky z cigaret jsou velmi silným činidlem podporujícím vznik aterosklerózy cév a v kombinaci s estrogeny a případnou obezitou se významně zvyšuje riziko vzniku tromboembolie.

Faktor věku

V organismu může také docházet k relativnímu nadbytku estrogenů. K tomu dochází v případě, že se estrogen sice tvoří v normálním množství, ale hladiny protektivních gestagenů jsou nízké. Fyziologicky se tak děje u žen blížících se menopauze. Žena má sice ještě menstruační krvácení, které je podmíněno estrogeny, ale už nemusí docházet k ovulaci, a tedy se netvoří gestageny, které by vyrovnaly hladinu estrogenů.

Již od 35 let se snižuje množství gestagenů v organismu a přídavek estrogenů formou hormonální antikoncepce by ještě mohl rozdíl v hladinách zvýšit. Proto je u žen nad 35 let třeba pečlivě zvážit, zda antikoncepci s estrogeny vůbec nasadit, a pokud ano, jak velkou dávku estrogenů je možno ženě podávat. Velice výhodné jsou monofázové preparáty nové generace obsahující nový druh progestinů, které příznivě ovlivňují hladinu tuků a cholesterolu v krvi a mají velmi mírné nežádoucí účinky týkající se „zmužštění“ (androgenní efekt).

Antikoncepce a miminko

Estrogenní léčbu dále nesmí dostávat žena, která by mohla být nebo už je těhotná a také žena kojící. V těhotenství totiž estrogeny potlačují syntetickou schopnost žlutého tělíska, které vzniká po ovulaci a až do poloviny těhotenství udržuje všechny podmínky nezbytné pro úspěšné pokračování těhotenství. Po porodu by pak estrogeny mohly zastavit tvorbu mateřského mléka zablokováním zpětných regulačních mechanismů produkce některých pro kojení nezbytných hormonů.

Před nasazením estrogenní antikoncepce je třeba zkontrolovat také jaterní funkce. Estrogen se v naprosté většině odbourává právě v játrech a při poruše funkce muže dojít jak k dalšímu jaternímu poškození, tak ke zvýšení hladin estrogenů v krvi a následkům již popsaným v předchozích odstavcích. Pokud jsou jaterní testy v pořádku, může lékař antikoncepci předepsat, po třech měsících by měl ale opět testy zkontrolovat, a jsou-li opět v pořádku, je vhodná kontrola pravidelně po jednom roce.

Shrnutí

Shrnutím tedy je, že antikoncepci obsahující estrogeny nesmějí dostat ženy, u kterých se již objevil některý z projevů tromboembolické choroby (žilní trombóza, mozková mrtvice, infarkt myokardu, plicní embolie atd.), těhotné a kojící ženy, ženy s anamnézou jakéhokoliv na hormonech závislého nádoru (karcinom ovaria, prsu, endometria) a ženy s poruchou jaterních funkcí. Pečlivě zvážit podání je třeba u kuřaček, obézních žen a žen nad 35 let, žen s vysokým krevním tlakem, žen trpících epilepsií, těžkými depresemi, cukrovkou, roztroušenou sklerózou a dalšími.

 

 

 

Chyby v užívání hormonální antikoncepce

Mnoho žen často řeší otázku, jak je jejich antikoncepce spolehlivá, proč jejich kamarádka otěhotněla, přestože užívala nejmodernější typ antikoncepce, na který všude byly reklamy, a podobně. Na známém vtipu, kdy starý dědeček v ordinaci říká: „Pane doktore, ty čípky, co jste mi dal, vůbec nezabraly, a navíc mají odpornou chuť,“ je možno objasnit důvod. Jakkoliv účinná antikoncepce ztrácí účinnost, není-li správně používána.

Index spolehlivosti antikoncepce

Máme-li si objasnit, jaké chyby je možné udělat při braní antikoncepce, musíme si nejdříve shrnout, které faktory účinnost hormonální antikoncepce ovlivňují. Pearlův index, který určuje počet otěhotnění u jedné stovky žen beroucích stejnou antikoncepci po dobu jednoho roku, ukazuje, že kombinovaná hormonální antikoncepce, která patří mezi nejpoužívanější, selže statisticky u jedné až deseti žen z tisíce beroucího jeden rok stejnou antikoncepci. U nekombinovaných gestagenních preparátů je Pearlův index 0,3–5.

Pro srovnání uveďme, že Pearlův index například při používání kondomu je 2–15, u přerušované soulože 6–17, nepoužijete-li žádnou ochranu, je Pearlův index u mladých žen 80–90, u starších potom klesá. Je tedy vidět, že i tak spolehlivá bariérová ochrana, jako je kondom, obrovsky ztrácí na své bezpečnosti a spolehlivosti vlivem nesprávného používání.

Zapomenutá tabletka

Jaké chyby jsou tedy skryty v Pearlově indexu 0,1 až 5 pro všechny antikoncepční přípravky? Nejčastější chybou je prosté opomenutí vzít si pilulku. To se může stát každému, zvláště pokud pravidelný denní program nějak vybočí ze své rutiny. Pokud si žena vezme prášek ještě do dvanácti hodin od doby, kdy si ho měla vzít, spolehlivost antikoncepčního působení je zachována a nejsou nutná žádná další opatření. Je to díky tomu, že při pravidelném braní se v organismu udržuje poměrně stálá hladina hormonů a drobné opoždění nemá za následek snížení schopnosti preparátu bránit před početím.

Pokud si žena zapomenutou tabletku do dvanácti hodin nevezme, musí si ji vzít ihned, co si na ni vzpomene, nelze již ale stoprocentně spoléhat na tuto hormonální ochranu a je třeba antikoncepci doplnit o další prostředek, jako například kondom či spermicidní krémy, a tento prostředek používat spolu s hormonální antikoncepcí až do konce celého cyklu. Od počátku nového cyklu při spolehlivém braní je již žena opět plně pod ochranou hormonů.

Druhou nejčastější chybou při braní antikoncepce je nepravidelnost jejího užívání. Princip je v podstatě popsán v předchozím odstavci. Při nepravidelném braní antikoncepce dochází ke kolísání hladin hormonů a za některých okolností pak tyto hladiny nemusí být dostatečné k ochránění před nechtěným otěhotněním.

Chyby v časování

Méně často se vyskytující chybou může být například chybný začátek braní antikoncepce. Naprostá většina všech antikoncepčních přípravků se začíná brát od prvního dne menstruace, tedy v den počátku menstruačního krvácení, není-li v příbalovém letáku uvedeno jinak. V tomto případě je žena od počátku plně pod ochranou hormonů. Obsah hormonů v jednotlivých pilulkách je přesně načasován tak, aby ve správný čas ovlivnily vaječník, děložní sliznici a další funkce. Pokud žena začne brát antikoncepci jinak, než je stanoveno, nebudou hormony v dostatečném množství ve správný čas na správném místě a ochrana nebude fungovat. Proto je důležité přesně dodržovat schéma dávkování.

Ve skutečnosti je možné začít brát antikoncepci i v jiný den, než je začátek menstruace. V tom případě je ale nutné zároveň používat doplňkovou antikoncepci nejméně čtrnáct dní souběžně, neboť hormonální antikoncepce nasazená později nechrání dostatečně před otěhotněním z důvodu špatné synchronizace s přirozeným cyklem těla. Při takovém postupu je nejprve vhodné poradit se s lékařem.

Posledním příkladem nejběžnějších chyb v užívání je případ, kdy žena do tří hodin po užití tabletky zvracela. V takovém případě není jistota, že se hormony stačily vstřebat a že jejich ochranná hladina zůstala zachována. Je tedy třeba tuto tabletku považovat za vynechanou či zapomenutou a chovat se podle výše uvedeného postupu.

 

 

 

 

Hormonální změny při užívání HA

Menstruační cyklus je řízen změnami hladin dvou důležitých skupin hormonů – estrogenů a gestagenů. Od začátku menstruačního cyklu vaječníky produkují estrogeny, které stimulují děložní sliznici k růstu. Tvoří se nové krevní cévy, sliznice se ztlušťuje a chystá se na přijmutí oplodněného vajíčka. Také se mění kvalita hlenu děložního hrdla, hlen je řidší a prostupnější, takže se spermiím otevírá cesta za vajíčkem. Maximum estrogenů je kolem ovulace, pak jejich koncentrace klesá.

Po ovulaci a uvolnění vajíčka se tvoří takzvané žluté tělísko, které začíná produkovat hormony zodpovědné za udržení a pokračování těhotenství. Ve druhé půlce cyklu tedy mají vrchol gestageny. Jakmile ale tělo zjistí, že nedošlo k oplození vajíčka, gestageny klesnou a indukují krátkodobé zaškrcení cév sliznice dělohy, její odúmrtí a následné vyloučení i s neoplodněným vajíčkem formou menstruační krve.

A právě hormonální smršť před vlastní menstruací je příčinou stavů, které se odborně nazývají premenstruační syndrom. První projevy mohou přijít již sedm dní před očekávaným začátkem menstruace, syndrom zmizí většinou hned v první den menstruace.

Premenstruační syndrom

Premenstruační syndrom se projevuje psychickými i fyzickými změnami. Fyzicky se může objevit napětí až bolest prsou, bolest v podbřišku, nespavost, únava, bolest hlavy, neobvyklý hlad či žízeň, zadržování vody a mírný nárůst tekutin a další. Psychické projevy někdy ženy vnímají dokonce hůře, patří sem předrážděnost, citová labilita, velké výkyvy nálad, střídání euforie a smutku, ztráta zájmu a podobně.

Hormonální antikoncepce v mnoha případech může premenstruační syndrom zlepšit. Je to dáno tím, že pravidelnou dodávkou hormonů do těla se stabilizují hladiny hormonů, nedochází k takovým výkyvům a premenstruační tenze se tak markantně neprojeví.

Jak ženu antikoncepce ovlivní?

Mnoho žen však má obavy ze změn, které přicházejí v souvislosti s užíváním hormonální antikoncepce. Některé z nich jsou mýty, k některým změnám však dojít může. Velikým strachem je nárůst hmotnosti. K tomu docházelo spíše dříve, kdy byly na trhu staré preparáty s megadávkami hormonů.

V současné době jsou však dávky minimalizovány podle teorie „tolik, kolik je nutné, a tak málo, kolik je možné“, takže tento nežádoucí účinek již v souvislosti s užíváním nových preparátů není popisován. Některé preparáty mohou způsobit malý nárůst hmotnosti kvůli zadržování vody v těle. Pokud ale žena omlouvá výraznější příbytek na váze tím, že začala brát antikoncepci, bude muset hledat příčinu tloustnutí jinde.

Ztráta zájmu o sex

Při užívání hormonální antikoncepce také mnoho žen popisuje částečnou ztrátu zájmu o sex. Toto bohužel není pověra, u některých žen skutečně hormonální antikoncepce takto působit může. Jasný princip tohoto nežádoucího účinku však detailně osvětlen není. Některé ženy zase naopak pocítí sexuální renesanci, protože ztratí obavy z možného otěhotnění a s chutí se vrhnou do milostných dobrodružství.

Na trhu se objevily preparáty obsahující novou generaci gestagenů, které nemají tak výrazné nežádoucí účinky. Podle zkušeností žen není tolik ovlivněno libido, přírůstek na váze, snížily se „zmužšťující účinky“ těchto hormonů (androgenní účinek). Pokud tedy žena trpí ztrátou zájmu o sex, mohly by tyto preparáty být novou možností, jak tento problém odstranit nebo alespoň zmírnit.

Někdy antikoncepce může způsobovat poruchy nálady, předrážděnost a podobně. Tyto projevy jsou však ryze individuální, a pokud je má jedna žena, neznamená to, že je bude mít se stejnou antikoncepcí i jiná žena.

Výhody hormonální antikoncepce

Naproti tomu hormonální stabilita díky pravidelnému užívání antikoncepce přináší mnohé výhody. Snižuje se výskyt gynekologických zánětů, zmenší se krevní ztráty při pseudomenstruačním krvácení, ve většině případů se zkrátí doba krvácení, zmenší se bolesti menstruaci provázející, velmi příznivě je ovlivněno akné.

Z hlediska důležitých zdravotních aspektů má antikoncepce preventivní účinek proti vzniku mimoděložního těhotenství, o 40–50 procent snižuje riziko vzniku ovariálních karcinomů a také snižuje výskyt karcinomů děložní sliznice.

 

 

 

Vliv hormonální antikoncepce na akné

Hormonální antikoncepce neslouží jen k ochraně proti nechtěnému těhotenství. Některé její druhy mají příznivé vedlejší účinky i na kůži. Pleť je po nich matnější, jemnější a hladší. Některé tabletky snižují tvorbu kožního mazu a působí na kožní póry. Proto je mnoho dívek používá i jako prevenci akné.

Opravdu to funguje?

Ověřeno zkušeností. Vybrané antikoncepční tabletky zlepšují kvalitu pleti v průběhu 4 - 6 měsíců až u 90 procent svých uživatelek. Projevy akné se zlepšují o více než polovinu. Stále Vás to nepřesvědčilo? Nejúčinnější preparáty dokáží v průběhu 6 měsíců zlepšit akné až o 70 procent. Po roce užívání je ústup akné skoro stoprocentní.

Co nežádoucí účinky?

Mnoho dívek má strach z možných nežádoucích účinků antikoncepčních pilulek. Moderní tabletky působící proti akné nezpůsobují přibývání na váze, nechutenství ani bolestivé napětí v prsou. Tělo si na jejich působení rychle zvyká. Pokud se přesto některý z těchto příznaků objeví, je většinou nezávažný a brzy zmizí. Dlouhodobé studie ukázaly, že antikoncepční tabletky proti akné mají málo vedlejších účinků, a to i po deseti letech užívání.

Antikoncepční tabletky jsou bezpečné i při dlouhodobém užívání. Případné přechodné nežádoucí účinky jsou bohatě vyváženy výhodami – již žádné akné! Poraď se s lékařem, které tabletky umí tak příznivě působit. Mezi nejnovější u nás patří Belara, druhá nejužívanější a nejoblíbenější HA v Německu.

 

 

 

Přehled medikamentů, které snižují účinnost hormonální antikoncepce

Přestože je HA všeobecně považována za velmi spolehlivou, je dobré si připomenout, že současné užívání některých medikamentů výrazně snižuje její účinnost. Níže je uveden stručný přehled těch nejdůležitějších.

Antibiotika

Užívání většiny širokospektrých antibiotik vede k narušení normálního osídlení střeva bakteriemi. Tím je sníženo vstřebávání účinných hormonů v antikoncepčním přípravku. Proto je doporučováno během užívání antibiotik a ještě asi týden po jejich vysazení použít v kombinaci další antikoncepční metody, např. kondom.

Projímadla

Rovněž projímadla mohou v důsledku zrychleného střevního průchodu negativně ovlivnit vstřebávání účinného hormonu z antikoncepční tabletky.

Antiepileptika - léky proti epilepsii

Také látky ze skupiny antiepileptik výrazně snižují účinek některých jiných léků, mj. i hormonální antikoncepce. Tyto léky zvyšují aktivitu jaterních enzymů a mohou tak podstatně urychlit odbourávání současně podávaných léků. Např. fenytoin může natolik snížit účinnost hormonální antikoncepce, že se nedá vyloučit selhání její účinnosti. Poraďte se proto s lékařem o jiných možnostech antikoncepce v průběhu užívání antiepileptik. Jedná se především o Sodanton, Topamax, Karbamazepin a další.

Antituberkulotika - léky proti TBC

Některé léky, které se užívají při léčbě tuberkulózy, také snižují účinnost moderních antikoncepčních pilulek. Takovou látkou je například rifampicin. Toto antibiotikum bylo vůbec první, u kterého bylo již v sedmdesátých letech potvrzeno, že přímo ovlivňuje účinnost hormonální antikoncepce. Klinickými studiemi se prokázalo, že snižuje hladinu ženských hormonů - estrogenu i progestinu - v krvi. Při užívání rifampicinu by proto měla být antikoncepce zajištěna i jinou metodou.

Další látky snižující účinnost hormonální antikoncepce

Na závěr ještě uveďme, že účinnost hormonální kontracepce negativně ovlivňují rovněž barbituráty a fenylbutazon, tedy látky obsažené v některých lécích proti nespavosti a lécích tlumících bolest.

 

 

Vliv HA na prsa

Ženy, které začínají HA užívat nově, mají často řadu otázek spojených s bezpečností a riziky užívání hormonů. Jednou z nich je i možný vliv na prsní žlázy.

Působí nějak hormonální antikoncepce na prsa?

Princip efektu hormonální antikoncepce spočívá v uvolňování ženských pohlavních hormonů, tzv. estrogenů, čímž dochází k zabránění dozrávání a uvolňování vajíček z vaječníků dále do dělohy. Zároveň dochází ke změnám děložní sliznice, které znemožňují případné uhnízdění vajíčka. Současně s tím je ovlivněna i prsní žláza, takže žena může pozorovat napětí v prsou i jejich částečné zvětšení. Napětí v prsou je nejčastěji přechodným jevem, který se objevuje na počátku užívání hormonální antikoncepce a ustupuje zpravidla do třetího měsíce užívání.

Má užívání hormonální antikoncepce nějaký vliv na kojení?

Při užívání této metody antikoncepce bezprostředně po porodu může dojít ke snížení tvorby mléka. Některé ženy mohou pozorovat samovolný odtok mléka z bradavek. Samotné užívání hormonální antikoncepce však nemá žádný vliv na kvalitu mléka, a tak není kojení kontraindikací k jejímu užívání.

Má hormonální antikoncepce vliv na nádor prsu?

Tato otázka vedla v minulých letech k intenzivnímu výzkumu a zabývalo se jí mnoho studií. Poslední výsledky ukazují, že u žen užívajících tento typ antikoncepce existuje mírně zvýšené riziko výskytu zhoubného nádoru prsu. Neexistují však žádné důkazy pro zvýšení rizika deset a více let po skončení užívání.

Zhoubné nádory prsu zachycené u žen užívajících hormonální antikoncepci jsou v méně pokročilých stadiích než u žen, které hormonální antikoncepci nikdy neužívaly. Na základě tohoto nelze dosud jasně rozhodnout, zda je zvýšení pravděpodobnosti výskytu nádoru prsu u žen užívajících hormonální antikoncepci způsobeno biologickým účinkem této antikoncepce, či časnějším záchytem nádoru v důsledku pravidelných gynekologických prohlídek.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

K hormonální antikoncepci

Profet, 4. 1. 2014 14:01

Ona má hormonální antikoncepce ještě i jinou stránku, a to je její raně potratový účinek při selhání primární funkce bránění ovulaci - lze se dočíst v pdf knize „Antikoncepce – Co potřebujete vědět, ale nikdo o tom nemluví“ (hlavně str.6 a násl.), kterou lze stáhnout zdarma na http://www.prolife.cz/download/sklad/b004-antikoncepce.pdf Považuji za velké zlo, že ženy nejsou informovány i o těchto účincích HA. Mnohé by možná už z etických důvodů odmítly.
Můžete si říci:"Zahubit oplodněné vajíčko či sotva se rozvinuvší embryo není přece potrat." Pokud by byl člověk jen tělo, pak snad, ale pokud má i duši, která vznikne v okamžiku početí, pak je náš západní svět jedním velkým vyhlazovacím táborem nenarozených. (Logicky vzato: tělo bez duše nemůže být živé).
Alternativou zcela bez chemie je zmíněná metoda plodných a neplodných dnů. Dnes už nejde nutně o metodu s nízkou účinností, protože se prodávají už řadu let malé osobní počítače (např.Lady Comp) pro přesný výpočet plodných a neplodných dnů (viz např.: http://www.naturcomp.cz/ ), jejichž spolehlivost je srovnatelná s HA.
Ještě jednou závažnou skutečností týkající se HA je téměř katastrofální působení hormonů vyplavovaných z těla do vody a do přírody - viz např.: http://petr-kubac.blog.cz/1304/absolutni-antikoncepce
nebo video na Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=wsLV2Mblh8M

Nechcete miminko,čtěte!

Jana Kolaříková, 29. 12. 2010 20:01

Na těchto stránkách jsem získala vyčerpávající informace k užívání antikoncepce.A ačkoli je mi již
50 let,věda natolik pokročila,že takovéto články by si měly přečíst i mladší ženy.