Jdi na obsah Jdi na menu
 


První sex vás ovlivní na celý život

 

Kdy jste se milovali poprvé? Pokud jste nezvolili vhodný čas, připravte se na problémy. Příliš brzký nebo naopak pozdní začátek sexuálního života s sebou v budoucnu nese spoustu dysfunkcí.
Lidé, kteří začali sexuálně žít příliš brzy, mají později problémy s promiskuitou.

Lidé, kteří začali sexuálně žít příliš brzy, mají později problémy s promiskuitou.

Zatímco příliš brzké zahájení sexuálního života ovlivňuje více ženy, s pozdní sexuální zkušeností mají z dlouhodobého hlediska problémy především muži. Dokazuje to nová studie realizovaná na Columbia University a State Psychiatric Institute HIV center for Clinical and Behavioral Studies.

Příliš brzo i pozdě

Dosavadní výzkumy sice upozorňovaly především na negativní vliv předčasného začátku sexuálního života, ale nové výsledky přesvědčivě dokazují, že lidé, kteří začnou sexuálně žít až po svých dvacátých narozeninách, trpí mnohem častěji sexuálními dysfunkcemi.

Tento problém se týká především mužů, kteří přijdou o panictví později než v jednadvaceti letech; mají potíže se vzrušením a dosažením orgasmu.

Ačkoli vědci zatím nevědí, proč přesně to tak je, upozorňují na to, že rozsah problémů vyplývajících z pozdního začátku sexuálního života je srovnatelný s těmi, které souvisí s jeho příliš brzkým začátkem.

"Jen těžko se dá určit, která skutečnost nastane jako první. Zda se muži bojí začít sexuálně žít proto, že mají sexuální dysfunkci, nebo zda je dysfunkce následkem pozdního začátku sexuálního života," říká Eli Coleman, jeden z autorů studie. "Nicméně s určitostí jsme prokázali, že tyto dva faktory spolu významným způsobem souvisí."

Vědci, kteří zkoumali klinická data sesbíraná od roku 1996, také zjistili, že lidé, kteří začali se sexem příliš brzo, tedy v období časné puberty, mají větší tendence k promiskuitnímu chování, trpí častěji pohlavně přenosnými chorobami a častěji se milují pod vlivem alkoholu nebo drog.

Sex až po svatbě? Nesmysl

"Ačkoli zatím není jasné, kde leží příčina, mohou výsledky výzkumu významně pomoci při pohledu na rizikové faktory, které ničí i dlouhodobé vztahy," říká Coleman. "Sexuologové se stále častěji setkávají s lidmi, kteří do manželství vstupují jen s velmi malými, nebo dokonce žádnými sexuálními zkušenostmi. Později pak mají velké potíže s dosažením sexuálního uspokojení a to se samozřejmě negativně odráží ve vztahu."

"Lidí, kteří se dobrovolně rozhodnou zůstat až do svatby panic nebo panna, je naprosté minimum. Většinou je odklad sexuálního života zapříčiněn psychickým blokem, prožitým traumatem, sexuální dysfunkcí nebo obavou, že s člověkem není něco v pořádku. Velmi častým důvodem je strach z intimity, nespokojenost s vlastním tělem nebo zneužívání drog a alkoholu. Důsledkem je potom odložení začátku sexuálního života."

Správný muž a správná žena

Odborníci navíc upozorňují na to, že média bombardují čtenáře nejrůznějšími předsudky z oblasti sexuálního života, které jsou v rámci kultury už pevně vžité. Tyto předsudky se potom negativně odrážejí na individuálním prožívání sexu.

Podle sexuologů je například stále vžité tvrzení, že "hodné holky" o sexu nemluví a nemusí se jim ani nijak zvlášť líbit, protože se jedná spíše o "mužskou záležitost." "Důsledkem toho je skutečnost, že ženy stále nedokáží svobodně mluvit o sexu a už vůbec neumí požádat o to, co by opravdu chtěly. To vede k dlouhodobé nespokojenosti, orgasmickým dysfunkcím, a navíc jsou tyto ženy mnohem náchylnější ke zneužívání a toleranci k násilí."

U mužů je zase problémem stereotypní prezentace "sexuálního stroje." "Muži často žijí v zajetí stereotypu, že správný muž má chuť na sex neustále a může se milovat pořád. Muži se pak často buď snaží této představě vyhovět a začínají sexuálně žít příliš brzy, protože chtějí poznat co nejvíc žen, nebo jsou naopak traumatizováni pozdním začátkem sexuálního života, a vytvářejí si tak další psychický blok."

 

 

     

prvni_sex_milovani_s_partnerem.jpgPrvní milování je bezesporu velkým milníkem v životě každého. Vzpomínky na první sex, ať už jsou jakékoli, zůstanou na celý život. Většina mladých lidí toto téma probírá, předává si vzájemně zkušenosti a radí těm, kteří na to své "poprvé" ještě čekají. Jenže první milování ve filmu
nebo z vyprávění je jedna věc, realita věc druhá.
___
___
 

Strach z "tenkrát poprvé"

Není moc mladých, kteří se nebojí. Je to přirozené, vše nové je tajemné a nahání nám strach. Jedná-li se navíc o tak intimní věc, jakou sex zcela jistě je, obavy jsou ještě větší.
Dívky se bojí bolesti nebo se stydí za nedostatky svého těla, chlapci trnou, zda neselžou a splní dívčino očekávání.
První milování je zkrátka něco, na co bychom měli i po letech vzpomínat s nostalgií, i když první soulož nezřídka proběhne na záchodkách diskoték nebo v parku za nimi. Představa o prvním milování se většinou u dívek a chlapců liší. Zatímco dívky chtějí prožít své první milování se s svým princem, chlapci si vyberou raději partnerku, která je zkušenější, aby se neztrapnili před dívkou, kterou mají rádi. Není to nic zvláštního, ve věku, kdy se sexem většina mladých začíná, mají delší vztah
především dívky. Chlapci se do vážného vztahu ještě tolik nehrnou, takže první sex prožijí třeba s kamarádkou nebo krátkodobou známostí.

 

 

Máte se svým přítelem či přítelkyní hezký vztah. Mazlení je na denním pořádku a vy tušíte, že již přijde den D a z vás se stane žena nebo muž. Probíráte to odpředu dozadu, ale pořád nevíte, co vás čeká. Následující řádky by vám mohly přinést odpovědi na některé otázky:

 

 

Pár rad pro první sex s partnerem nebo partnerkou

 
Místo je důležité. Samozřejmě, že většina dívek touží po posteli plné růžových kvítků, svíčkách a šampaňském, ale ne všichni muži jsou romantici od přírody
, takže pokud máte nějaké speciální přání, co se tohoto okamžiku týče, raději to svému partnerovi řekněte, abyste pak nebyly zklamány. Hlavním kritériem při výběru místa, pokud nepočítáme rychlovku na nějakém večírku, je, aby vás nemohl nikdo vyrušit. Přesto, že chlapci většinou nemusí mít atmosféru jak z červené knihovny, představa rodičů
za zavřenými dveřmi ani jednomu z vás na klidu rozhodně nepřidá.

 

 

Předehra. Většina žen ji, na rozdíl od mladých mužů, kteří se vzruší mnohem rychleji, prostě potřebuje. Dlouhé mazlení a šeptání romantických slovíček jsou pro ně důležité a navodí vzrušení i uvolněnou atmosféru, která je pro zdárný a nezapomenutelný zážitek důležitá. Dívky se při prvním milování bojí především bolesti. Předehra jim pomůže, aby byly dostatečně vzrušené a uvolněné, a první styk tak nemusí být vůbec bolestivý.

 

Antikoncepce. Už při prvním styku může dojít k otěhotnění. Myslete proto na ochranu dostatečně brzy, abyste nemuseli rušit atmosféru odbíháním pro kondom na čerpací stanici, nebo abyste v horší variantě netrnuli, zda se předčasně nestanete rodiči.

 

Mluvte. Máte pocit, že se před svým partnerem nebo partnerkou ztrapníte, protože jste se ještě nemilovali? A jste si jisti, že on/ona už ano? Máte-li zkušenějšího partnera, nebojte se mu či jí svěřit. Určitě to pochopí, a třeba jí to či jemu zalichotí, že jste se pro poprvé rozhodli právě pro něho/ni. Nebojte se, váš partner(ka) je stejně nervózní jako vy, protože s každým novým partnerem je to poprvé.

 

 

První milování je zlom ve vašem sexuálním životě

 

Snažte se, aby bylo vaše vzpomínání příjemné a nezměnilo se v noční můru. Nesnažte se vyrovnat spolužákům, kteří se vytahují, že "to" již mají za sebou. Nejde o to, kdo první, ale o to, aby první milování bylo krásným zážitkem a vy jste se na další sex těšili a nebáli se ho, protože sex vás bude provázet celý život a čím hezčí bude, tím bude život příjemnější.

 

 

 

 

První sex. Bolí to?


Někdo z nás to již zažil a jiné to teprve čeká. První sex. První soulož. První koitus. První fyzické a duševní propojení dvou lidí. Nezáleží na názvu, který použijeme. Můžeme tomu říkat různě. Vždy však mladého člověka pronásledují stejné otázky, obavy a nejrůznější očekávání.

 

 

Ilustrační foto, Foto: Pavel Cizner, Topzine.cz
Foto: Pavel Cizner, Topzine.cz
Ilustrační foto

Otázky prohánějící se hlavou

Jaká poloha je pro první sexuální styk nejvhodnější? Bolí to? Pozná muž, že je mladá žena ještě panna? Krvácí dívka hodně? Můžu hned na poprvé otěhotnět? Jakou antikoncepci zvolit? Otázek je skutečně mnoho, a tak se vám budeme snažit zodpovědět alespoň ty nejzákladnější.

Kdo je můj partner?

Půjčíte své pracně vydělané peníze člověku, kterého znáte týden? Řekněme, že ne. Takového člověka přeci vůbec neznáte. Nevíte, zda vám peníze vrátí nazpátek. Netušíte, proč byste mu je měli půjčit. Možná to zní jako hloupá a zbytečná otázka, která tu nemá co dělat, ale opak je pravdou.

Svého sexuálního partnera bychom měli znát o to více. Když s někým souložím, tak znám nejen jeho křestní jméno a příjmení, ale i jeho barvu očí, zájmy, počet předchozích sexuálních partnerů atp. Čím více toho vím o druhém, tím více si mohu vychutnat sexuální rozkoš.

Někdy se však stane, že si to své poprvé dívka užije s mladíkem, u něhož si není ani moc jistá jeho křestním jménem. I to se stává, v takovou chvíli je nutné myslet nejenom na ochranu před nechtěným těhotenstvím, ale chránit se i před pohlavně přenosnými chorobami. Tím není myšlen jenom virus HIV. Pohlavně přenosných onemocnění je velké množství např. kapavka, syfilis, chlamydie či herpetické genitální infekce.

A pro úplnou informaci, otěhotnět lze již při prvním sexuálním styku, proto je důležité nejenom myslet na antikoncepci, ale také ji skutečně použít. Partneři by si měli o této věci promluvit v klidu a bez studu. Platí základní pravidlo, které zní: „Dokud si s partnerem nedokážu promluvit o sexu a antikoncepci, tak s ním nemám souložit.“ Důvěra je totiž základem každého vztahu.

Co a jak?!

Každá dívka, ale i mladík, si  před svým poprvé klade zvídavé otázky. Takové otázky, které zazněly v úvodu. Jaká poloha je tedy nejvhodnější pro první milování? Neexistuje žádná speciální poloha pro tento začátek milostného života, ale můžeme se setkat s různými doporučeními ze strany zkušenějších. Pro první milování se hodí klasická misionářská poloha, kdy má dívka ohnuté končetiny v kyčlích. Jedná se o polohu, kdy si partneři vidí navzájem do obličeje. Žena je dole a muž nahoře.

Pokud se však muž obává vniknutí penisu do vagíny, může se přistoupit k tzv. poloze jízdmo. Jedná se o polohu, kdy muž leží na zádech a žena si v podřepu ze shora na něj nasedne. Tato poloha je také tváří v tvář.

Každá dívka se obává bolesti a krvácení, které nastává po protržení panenské blány. Jsou dívky, které neuroní ani jednu kapičku krve a jiné mohou lehce, tzv. špinit, i druhý den. Každopádně pokud si dívka pod sebe položí ručník, nic nezkazí, naopak.

Bolest při prvním milostném styku lze charakterizovat jako tlak v podbříšku a následné lehké píchnutí, ovšem u každé dívky je to jiné. Velmi důležitá je atmosféra, kde se odehrává tento akt. Vzrušení a touha muže a ženy. Dlouhá milostná předehra, laskání po celém těle, které může skončit vniknutím penisu do vagíny, ale také nemusí. Pokud člověk začne cítit pochybnosti, vždy má právo změnit své rozhodnutí. Partneři mohou zůstat u mazlení a poznávání svých těl. Nic není povinné. Vše je dobrovolné.

Vhodný čas

Rozhodně bychom neměli podceňovat správný okamžik pro první nejintimnější tělesný kontakt. Kdy je tedy vhodná chvíle pro tento den s velkým „D“? Odpověď nemůže být nikdy jednoznačná. Důležité je, aby dívka i muž zvážili, zda jsou skutečně připraveni na splynutí svých těl. Není dobře, když lidé pospíchají a v oblasti intimity to platí dvojnásob. Nic se nemá uspěchat.

Zákon stanovuje minimální věkovou hranici patnáct let. Ideální věk však neznáme. Záleží tedy pouze na vašem přístupu, kdy si určíte svůj vlastní čas. Váš čas může být v patnácti, osmnácti, ale třeba i pětadvaceti.  Je to jedna z mála věcí, kterou si můžeme rozhodnout sami, a proto bychom ji neměly nechat bez povšimnutí a zamyšlení.

Každá dívka i muž si sám za sebe může rozhodnout, kdy je připravený. Nikdo druhý do vás nevidí. Ovšem dospělá situace vyžaduje skutečně dospělý přístup. Někdy stačí velmi málo a život se vám může velmi rychle otočit jiným směrem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář