Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mentalista – TV film

Mentalista

Originální název

The Mentalist

Formát

drama, krimi, mysteriózní

Námět

Bruno Heller

Režie

Chris Long
David Nutter

Hrají

Simon Baker
Robin Tunney
Tim Kang
Owain Yeoman
Amanda Righetti

Země původu

Spojené státy

Jazyk(y)

anglický

Počet sezón

2 (aktuálně)

Počet epizod

39+ (Seznam epizod)

Produkce

Doba jednoho dílu

Přibližně 43 minut

Televize

Kanál

CBS (2008-)
TV Nova (2009-)

Poprvé vysíláno

23. září, 2008 – současnost

Externí odkazy

Oficiální stránka

na IMDb

na TV.com

na CSFD.cz

Mentalista (anglicky The Mentalist) je americký dramatický seriál z policejního prostředí. Vznikl v roce 2008. Ústřední postavou je Patrick Jane (Simon Baker), konzultant CBI, California Boureau of Investigation (Kalifonská vyšetřovací kancelář), který dokáže vyčíst mnoho poznatků z řeči těla a chování lidí kolem sebe. Dalšími postavami jsou ostatní členové týmu. Děj seriálu je propojen snahou o dopadení sériového vraha Rudého Johna (anglicky Red John), který zabil Patrickovu ženu a dceru.

Styl

Seriál se odehrává v prostředí podobném například Kriminálce Miami, nezobrazuje ale vědecké vyšetřovací metody a detektivy mezi mikroskopy, tento prvek je nahrazen schopnosti Patricka Jana, proto jej můžeme zároveň přirovnat k Dr. Housovi nebo Monkovi. Oproti Gregu Housovi chybí velká míra arogance hlavní postavy, byť možná až přílišná sebejistota se odepřít nedá, není však rozhodně tak zakřiknutý a puntičkářský jako Monk. Vzhledem k umístění do Kalifornie se v žádném dílu nevyskytuje sníh, je vždy velmi teplo.

Varování: Následující část článku vyzrazuje zápletku nebo rozuzlení díla.

Postavy

Patrick Jane

Patricka Jana hraje Simon Baker. Konzultant CBI se znalostmi řeči těla a chování. Každý případ je velkou měrou uzavřen právě díky jeho schopnostem. V mládí Patrick kočoval spolu se svým otcem po poutích, kde se živili jeho schopnostmi „zázračného chlapce“. Později pracoval jako okultista, předstíral lidem kontakt se záhrobím a podobně. Takto se dostal i do televizní show, kde nazval sériového vraha Rudého Johna malým smutným mužem. Po návratu domů objevil zavražděnou ženu a dceru. Od té doby se nikdy nezapletl s žádnou ženou, pouze v první sérii ho na krátkou dobu okouzlí jedna pachatelka. Jeho životním cílem je pomsta, veřejně tvrdí, že až bude Rudý John dopaden, osobně ho zabije a nepřenechá ho policii. Velice rád pije čaj. Je silný ateista a odmítá jakékoliv nadpřirozené a nevysvětlitelné jevy.

Teresa Lisbon

Teresu Lisbon hraje Robin Tunney. Vedoucí týmu, dříve pracovala v týmu agenta Bosca. Potrpí si na dodržování služebních postupů a profesionalitu, což je v rozporu s Patrickovým přístupem. Její otec byl alkoholik, matka zahynula při automobilové nehodě. Jejím velkým úkolem je držet na uzdě Patricka, jako jediná z týmu dokáže odolávat jeho vyšetřovacím zkratkám. Několikrát je naznačeno, že má problémy s alkoholem.

Kimball Cho

Kimballa Cho hraje Tim Kang. Člen týmu Teresy Lisbon, má nejbližší vztah s Patrickem. Dříve byl členem gangu Avon Park Playboys, po odsouzení nejbližšího přítele za nedovolené držení zbraní vstoupil do armády, poté se stal policistou. Jeho typickým rysem je tvrdý a chladný postoj při výsleších, v celém seriálu se prakticky neusmívá.

Wayne Rigsby

Wayna Rigsbyho hraje Owain Yeoman. Člen týmu Teresy Lisbon, dříve člen jednotky zabývající se žhářstvím. Zamilován do Grace Van Pelt, od druhé série mezi sebou mají vztah, který je ovšem veřejným tajemstvím, protože je to v rozporu s pravidly jednotky. Nicméně Lisbon to toleruje. Přátelí se s Kimballem, probírá s ním vztah s Grace. Seriál si často dělá legraci z jeho posedlosti jídlem, často jí v autě nebo tam jídlo hledá.

Grace Van Pelt

Garce Van Pelt hraje Amanda Righetti. Nejnovější člen týmu, často zůstává v centru CBI a dělá rešeršistu. Je velmi cílevědomá, snaží se získat uznání. Je platným členem týmu. Má vztah s Rigsbym. Věří v mnoho okultní záležitostí, je duchovně založená, z toho si často dělá Patrick legraci.

Red John

Rudý John, sériový vrah, v seriálu zatím nikdy nebyl spatřen, vždy promlouvá buď písemně nebo přes prostředníka. Zabil Patrickovu ženu a dceru. Své oběti typickým způsobem podřezává, vždy k nim má nějaký emocionální vztah. Na stěně místnosti, v níž se nachází mrtvola, zanechává smajlíka nakresleného krví oběti a to tak, aby byl prvním co nálezce uvidí. Dokáže manipulovat lidmi, kterým dává pocit lásky, důvěry a bezpečí. Tým již byl několikrát velmi blízko jeho identifikaci, Rudý John však vždy těsně upláchl a jeho komplic zahynul, takže neexistuje nikdo, kdo by znal jeho identitu.

Virgil Minelli

Virgila Minelliho hraje Gregory Itzin. Do druhé série je nadřízeným Lisbon, poté co Red John zabije Sama Bosca a jeho tým odchází do důchodu. Má velmi pragmatický přístup, proto toleruje Patrickovy okliky. Velmi důvěřuje Lisbon. Nemá rád média.

Sam Bosco

Sama Bosca hraje Terry Kinney. Bývalý nadřízený Lisbon, šéf konkurenčního týmu CBI, který přebere případ Rudého Johna. Jane chce, aby ho Bosco o průběhu případu informoval, ten ale důrazně odmítá. Celý je tým včetně Bosca Johnem a jeho komplickou vyvražděn, protože vrah chce, aby případ opět měl v rukou Patrick. Je ženatý, přesto miluje Lisbon, přizná to ale až na smrtelné posteli. Nijak se netají odporem k Patrickovu stylu práce.

Reklama na Mentalistu na autobuse

Epizody

 

Zajímavosti

  • Všechny díly seriálu (kromě pilotního dílu) mají ve svém názvu slovo červený (red) nebo něco rudé barvy jako krev nebo oheň. Odkazuje to na propojení s Rudým Johnem.
  • Kimball Cho často nosí krátké rukávy, přestože má oblek s kravatou.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář